Beneficis del mindfulness

Quins son els beneficis  del mindfulness?

La paraula mindfulness es sol associar a la meditació, pero si estàs llegint aquest article potser no ho tens massa clar… Què és ben bé això del mindfulness?

[toc]

Què és el mindfulness?

A la nostra vida quotidiana tots hem experimentat, alguna vegada, la plenitud de ser conscients del que estem fent, sentint o pensant. És una sensació de fluïdesa, sentim que tot va com ha d’anar. Potser sense saber-ho, durant aquesta experiència, estem practicant el mindfulness.

El mindfulness és això: és un tipus de meditació i també una tècnica o mètode concret per assolir un estat meditatiu. Prové de la meditació d’origen budista anomenada vipassana que, en el camp de la psicologia occidental, s’ha anomenat meditació insight. Actualment la seva pràctica sovint té un enfocament laic a través del suport de la neurociència i la psicologia. 

La finalitat del mindfulness, com altres tipus de meditació, és entrenar i millorar l’atenció de la ment ordinària en l’experiència de l’ara i aquí a fi d’augmentar el nivell de consciència. Durant la primera etapa de la pràctica la finalitat és la de facilitar que determinades activitats, ja siguin emocions o canvis fisiològics, es succeeixin i s’autoregulin de manera natural dins la persona. La finalitat ultima és que s’esdevingui l’ awareness, que es podria traduir com la capacitat de tenir consciència d’un mateix.

La paraula originària en idioma Pali seria sati, que en anglès ha estat traduïda com a mindfulness, i que en català és podria traduir com a consciencia plena, consciencia immediata, atenció conscient o atenció plena al moment present o a l’experiència del moment present.

En la nostra vida quotidiana podem experimentar un estat semblant al de l’atenció plena, el fluïr . El psicòleg Mihály Csíkszentmihályi  el va definir com aquell estat en el qual la persona està completament immersa, de forma gratificant, en l’activitat que està duent a terme. En aquest estat la percepció del temps queda distorsionada i tota acció, moviment o pensament sorgeix de manera espontània, l’autoconsciència es difumina i l’atenció es pot centrar en allò que s’està fent. No hi ha cap desordre per corregir o amenaça de la qual defendre’s.

El pilot automàtic a la vida quotidiana

La majoria de persones que vivim en la societat occidental, en general, cada dia fem un munt de coses a una velocitat extraordinària: pensar, moure’ns, menjar, sentir emocions, etc., sense gairebé adonar-nos-en o posant-hi molt poca atenció. No hi ajuda el fet que cada cop la tecnologia està més desenvolupada i rebem el bombardeig d’informació de tot tipus. Es calcula que una persona que viu en una ciutat com Barcelona rep diàriament de mitjana 3.000 impactes publicitaris. Aquí, a més a més, cal sumar-hi els impactes emocionals produïts pel nostre contacte amb l’entorn on ens relacionem i de les relacions personals i laborals diàries.

Això significa que podem ser presents físicament en un lloc però tenir la ment i estar pensant en una altra cosa. Mentre, per exemple, mirem el mòbil i alhora conduïm, estem instal·lats en el multitasking, segons Martin . Lindstrom ,precursor del neuromárketing . Afirma que el nostre cervell, durant el dia, està el 85% del seu temps en el modus de pilot automàtic. Fem les coses amb una falta absoluta d’atenció. La part positiva de tenir el cervell en modus pilot automàtic és que ens fa molt eficients i pràctics a les tasques quotidianes, i la part menys positiva és que ens porta a un estat a on no prestem atenció al què fem.

Com començo practicar mindfulness?

Per a connectar amb aquest particular estat de consciència és bàsic aturar-se, no fer res, relaxar-se i deixar-se anar.

Hi ha diferents pràctiques senzilles que pots dur a terme per entrenar-te en aquesta direcció:

 • Pràctica 1 minut d’atenció plena
 • Pràctica: l’exercici del bodyscan
 • Pràctica: l’exercici de caminar amb atenció plena
 • Pràctica:  l’exercici de menjar de manera conscient
 • Pràctica: la neteja de casa
 • Pràctica: contar fins a 10
 • Pràctica: l’observació conscient
 • Pràctica: observa els teus pensaments
 • Pràctica: la respiració compassiva
 • Pràctica: Metta
 • Pràctica: l’exercici del bodyscan compassiu

Factors que faciliten la pràctica del mindfulness

Quina actitud és bona d’adoptar quan ens decidim a practicar mindfulness?

Confiança en un mateix i en la pròpia intuïció. Deixar que la saviesa interna del cos i la ment profunda s’expressin per sí mateixes.

No esforçar-se ni esperar un resultat concret. La pràctica no et portarà cap a un lloc que puguis saber per endavant.

Mirar amb ulls d’infant. Hem d’estar en disposició de deixar de banda les nostres creences, les idees preconcebudes i mirar la nostra experiència com si fos la primera vegada, amb curiositat i tenint en compte que cap experiència ni moment és exactament igual que un altre.

Evitar jutjar. La predisposició durant la pràctica ha de ser d’observadors imparcials de la nostra experiència, intentant no fer cap valoració, judici o reacció sobre aquesta experiència. Si et trobes de sobte jutjant el que t’està succeint, quan te n’adones, simplement observa aquest “estar jutjant” i com això també forma part de l’experiència.

Acceptació pel que succeeix en aquest moment, interioritzar el que ve i estar present en l’experiència sense intentar canviar-la.

Paciència. Aquesta és una actitud necessària per no voler accelerar el procés ni tampoc fer-lo més lent. Hem de tenir en compte que les coses porten el seu temps.

Deixar-se anar,  deixant de banda deliberadament el classificar diferents aspectes de les experiències en bones i dolentes, elevades o baixes. La finalitat és no aferrar-se a l’experiència sigui quin sigui el caire de la mateixa.

Beneficis de la pràctica del mindfulness

Els beneficis del mindfulness o atenció plena són múltiples en relació amb el benestar de la persona:

Psicològics i mentals

 • Millora la capacitat de concentració i atenció.
 • Potencia l’autoconsciència i l’autoconeixement.
 • Redueix el risc a patir depressió.
 • Redueix l’ansietat i augmenta el nivell de calma i serenor.
 • Millora la memòria.
 • Beneficia la regulació emocional i l’empatia, millorant la connexió amb un mateix i amb els altres.
 • Millora l’obertura a l’experiència i la creativitat.

Físics

 • Afavoreix la relaxació corporal i la disminució de la tensió muscular.
 • Millora la resposta del sistema immunitari.
 • Millora la resposta al dolor crònic .

Mindfulness en infografia

Bibliografia

GÁZQUEZ. El despertar a la vida: 5 pasos para vivir el presente. Ed Paidós 2012

KABAT-ZINN, Mindfulness en la vida cotidiana. Ed. Paidós ibérica. 2009

PARRA DELGADO, M., MONTAÑÉS RODRÍGUEZ, J. MONTAÑÉS SÁNCHEZ, M. y BARTOLOMÉ GUTIÉRREZ, R.: “Conociendo mindfulness”, en ENSAYOS, Revista de la Facultad de Educación de Albacete,  Nº 27, 2012. (Enlace web: http://revistas.uclm.es/index.php/ensayos   Consultada en fecha (18 02 2015)

MAÑAS, FRANCO y ANN FAISEY. “Mindfulness y psicología: Fundamentos y términos de la psicología budista.”

THICH NHAT HANH. El milagro del mindfulness. Ed. Oniro. 2007

VALLEJO PAREJA, M.A  ” Atención plena” Localización: EduPsykhé: Revista de psicología y psicopedagogía, ISSN 1579-0207, Vol. 5, Nº. 2, 2006 (Ejemplar dedicado a: Últimos desarrollos de la Terapia de Conducta (ante la tercera generación)) , págs. 231-254

http://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness [En anglès]

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *