diferència hi ha Qi gong o Chi kung i el Tai chi

Quina diferència hi ha entre el Qi gong i el Tai-Txi?

El Tai-Txi i el Tai-Txi-Txuan són unes formes concretes de Qi gong. Es sol anomenar Tai-Txi-Txuan quan l’objectiu de la pràctica del Tai-Txi està enfocada a l’art marcial. Txuan significa “marcial”.

La forma externa del Tai-Txi o Tai-Txi-Txuan varia segons el llinatge del Mestre del qual provingui. Els diferents Mestres de Tai-Txi transmetien la “forma” externa als seus alumnes i, tambéel treball intern que aplicaven dins la forma externa. 

El grau de profunditat en el treball intern i la comprensió i aplicació d’aquest treball no era transmesa de la mateixa manera a tots els alumnes. Partim del fet que el treball intern tampoc és comprès per igual pels alumnes: cada alumne entén l’ensenyament a la seva manera, segons el seu grau de comprensió interna, compromís i motivació que tingui per a la pràctica.

És per això que el Mestre solia escollir als alumnes més capaços i interessats per entregar-los el coneixement més profund de la pràctica i, també és per això, que part d’aquest coneixement del treball intern no ha arribat de manera exhaustiva a Occident.

Encara hi ha, però, alguns Mestres que són vius i van rebre aquest coneixement intern, transmès pels seus Mestres. Després d’anys de pràctica amb el seu propi Mestre genuí, a vegades fins a la seva mort, actualment es dediquen a transmetre aquest coneixement intern. N’és un exemple en Patrick Kelly.

Patrick Kelly és alumne directe del Mestre Huang Sheng Shyan que, al seu torn, va ser alumne directe de Zhen Man Quing.

Zhen Man Quing va ensenyar i popularitzar a occident la Cheng-37 Manqing mover Short Form Taiji  (La forma curta de Taiji de 37 moviments basada en l’estil Yang), així com el treball intern del Tai-Txi-Txuan.

És per això que, si aquestes formes de Tai-Txi o Tai-Txi-Txuan es practiquen simultàniament en el seu aspecte intern i extern, a la llarga l’alumne realitzarà una transformació interna a diferents nivells: inicialment s’estableix i es millora la connexió cos-ment i si s’escau posteriorment es desenvoluparà la connexió ment-esperit.

Quins son els tipus de Tai-Txi ?

Independentment del Mestre o llinatge del qual provinguin les diferents formes externes de Tai-Txi, així com del treball intern que es realitza, hi ha tres tipus de Tai-Txi, tal com explica molt bé Patrick Kelly a www.patrickkellytaiji.com:

En primer lloc, hi ha el veritable Tai-Txi tradicional on el progrés dels estudiants s’avalua a través d’un entrenament llarg i seriós. És quant es produeix la verdadera evolució interior, un profund benestar i una certa capacitat d’autodefensa basada en el refinament intern en comptes de la força externa o la velocitat.

L’experiència sublim dels grans mestres practicants es transmet i suposa un esforç per part dels estudiants i també dels professors.

En segon lloc, existeix el Tai-Txi de “guariment/curació”. La pràctica externa d’aquest Tai-Txi és suau i la finalitat per a les persones que el practiquen és sentir-se millor i recuperar-se de la pressió de la feina i la vida diària. De la mateixa manera que el Ioga, aquest tipus de pràctica compta amb unes formes externes que no condueixen, necessàriament, al refinament intern.

En tercer lloc, es pot veure la “gimnàstica” Tai-Txi, on tota la formació espiritual i interna (esotèrica) ha estat eliminada en favor de boniques postures “wushu”, o moviments de combat molt ben entrenats, probablement amb uniformes de seda i, sovint, per a competir.

Aquest tipus de Tai-Txi ha estat promogut oficialment  a la Xina els últims 60-70 anys i, amb tota seguretat, ha perdut la refinada subtilesa de l’art original.

Aquests dos últims mètodes superficials solen ser els que s’ensenyen com a un mitjà per a guanyar-se la vida.

Els instructors lleugerament o poc capacitats, crearan fàcilment nous moviments i mètodes o sistemes per així poder propagar les seves pròpies idees superficials.

Aquests mètodes o sistemes ajuden a augmentar la vinculació i identificació amb el cos (que en definitiva el que fa és consolidar i perpetuar l’Ego).

Aquest és un llarg camí que comença en el gran propòsit del profund i subtil art del Tai-Txi veritable.

Et suggereixo que t’ho pensis dues vegades abans d’invertir el teu temps en aquests 2 últims mètodes. Fes-te la següent pregunta: Què és el realment important a la meva vida? I, a continuació, escull i resta fidel a la teva elecció.

Patrick Kelly

Quins són els tipus de Qi gong ?

Si mires diferents llibres que parlin de Qi gong, pots trobar la divisió més clàssica que agrupa els diferents exercicis o formes de Qi gong en cinc de diferents segons quina sigui la seva procedència de  tradició espiritual:

l’Escola Budista (Fo Jia 佛家). La finalitat de la pràctica és la il·luminació.

l’Escola Confucionista (Ru Jia 儒家). La finalitat d’aquesta escola es centra a harmonitzar a la persona amb la societat on viu i, d’aquesta manera, augmentar l’energia universal.

l’Escola Taoísta (Dao Jia 道家). La finalitat és assolir el Tao i la longevitat.

l’ Escola mèdica, terapèutica o de la salut (Yi Jia 醫家). La finalitat d’aquesta escola és de mantenir i millorar la salut. 

l’Escola marcial (Wu Jia 武家). La finalitat és treballar les arts marcials.

També et trobaràs una altra  divisió: la que classifica el Qi gong “estàtic” (jing gong)  o “intern” que es centra en la quietud i on no hi ha moviment extern, i el Qi gong “dinàmic”  (dong gong) o “extern” on sí que hi ha moviment visible del cos.

En realitat, aquestes “classificacions” només són útils perquè la “ment” organitzi els conceptes. Per apropar-nos a una classificació que ens sigui útil a la pràctica o que ens permeti discernir quin tipus de pràctica ens motiva més,  el que explica Patrick Kelly en “Quins tipus de Tai-Txi podem trobar” del paràgraf anterior, ens és plenament aplicable als tipus de Qi gong:

En primer lloc, pots trobar en els diferents sistemes de Qi gong (Luohan, Yi Quan, Tai-Txi, etc.)exercicis preparatoris i “formes” externes, alguns estàtics i d’altres dinàmics. Aquestes formes “externes” s’ompliran de contingut a través del treball intern propi de cada sistema. Aquí, l’estudiant, a través d’un entrenament periòdic i constant, anirà assolint una millora de la seva salut, una verdadera transformació interna i, també, com comenta Patrick Kelly, “una certa capacitat d’autodefensa basada en el refinament intern en comptes de la força externa o la velocitat”, especialment si s’aprofundeix en el desenvolupament intern en el sistema de Tai-Txi-Txuan i Txi-Quan. Els instructors que transmeten aquest coneixement en els diferents sistemes, són instruïts pels seus propis mestres. Al cap i a la fi, un instructor és simplement un estudiant en una etapa més avançada del procés de treball intern. 

En segon lloc, pots trobar en els diferents sistemes de Qi gong, els que només tenen un enfocament de “guariment/curació/salut” i que promouen la pràctica externa suau sense contingut intern. Aquesta proposta ens pot ser vàlida com a punt de partida i com a principiants per alliberar-nos de les pressions de la vida diària i sentir-nos millor, però no ens durà a una veritable transformació interior.

En tercer lloc, pots trobar en diferents sistemes de Qi gong (especialment en el Tai-Txi i el Luohan) la pràctica com una gimnàstica externa i centrada a realitzar moviments estèticament bonics però buidat de contingut intern.

Nosaltres també et suggerim que reflexionis bé abans d’invertir el teu temps en aquests dos últims mètodes i que et preguntis què busques quan et planteges practicar Qi gong o Tai-Txi. I, com diu en Patrick, pren la teva decisió i resta fidel a la teva elecció.

Bibliografia.

Dieperslot, J. El Tao del Yiquan.Los guerreros de la quietud. Editorial Liebre de Marzo. Barcelona 2004

Grandi, T. El Dedo y la luna.El Dao del profesor Zheng Man Qing. Editorial Liebre de Marzo. Barcelona 2004

Kelly, P. www.patrickkellytaiji.com

Vilà, J. Curso de Qigong I. Teoria y práctica. Editorial Alas. Barcelona 2014

Vilà, J. Curso de Qigong II. Teoria y práctica. Editorial Alas. Barcelona 2015

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *