Treball extern i intern Qi gong i Taichi

Formes i pràctica externa en Qi gong (Txi-kung)

Existeixen multiplicitat d’exercicis i formes externes que formen part de la pràctica externa del Txi-kung i que provenen de diferents sistemes: alguns enfocats a la salut, d’altres a la pràctica d’art marcial i alguns altres que tenen el doble vessant de salut i de pràctica marcial.

Aquí exposem els que practiquem a Factoria Respira:

  • Exercicis d’escalfament i mobilització de les articulacions. S’utilitza per desentumir el cos i treballar la seva biomecànica.
  • Auto massatge Qi gong (Auto massatge Taoista)
  • Forma Ba duan Jin (8 Brocats de seda o 8 peces del Brocat). Forma específica per treballar aspectes de la salut amb incidència sobre diferents meridians energètics de la MTX (Medicina Tradicional Xinesa)
  • Forma Wei Qi Qi gong. Forma reduïda de la Forma Sup Bak Luohan (18 Palmes).
  • Forma Sup bak Luohan (18 Palmes). Aquesta forma part del Sistema Luohan. Treballa l’aspecte Yang amb una incidència especial en el treball en articulacions, músculs, tendons i fàscies. Treballa l’aspecte de la salut i també es pot treballar l’aspecte marcial.
  • Forma Siu Luohan. Aquesta forma part del Sistema Luohan i treballa l’aspecte Yin. Treballa l’aspecte de la salut i també es pot treballar l’aspecte marcial.
  • Formes Zhan zhuang (Abraçar l’arbre). Són diferents formes estàtiques que permeten fer un treball sobre l’estructura corporal. Aquest treball prové del Sistema Yi quan. El sistema Yi quan treballa l’aspecte de la salut i el marcial.

Pràctica externa i preparació interna. Consideracions a tenir en compte en la pràctica de Qi gong i Tai-Txi

Pel que fa a  la pràctica externa, tant en Tai-Txi com en Qi gong, cal tenir en compte també el que comenta en Patrick Kelly:

La pràctica externa té a veure amb la posició del cos, l’equilibri, el pes, la velocitat, contraure i relaxar la musculatura, calmar emocions pertorbadores i calmar els pensaments de la ment.

L’ús d’aquestes habilitats ajuda a interactuar físicament amb un altre practicant de Tai-Txi, i més endavant, amb la vida mateixa (en la vida quotidiana).

Probablement són necessaris de 4 a 8 anys d’esforç extern per a obrir la porta al veritable treball intern. Aquest fet depèn tant de la condició inicial de la persona practicant, com del grup de persones amb les quals es practica, així com la intensitat i la intel·ligència de la seva pràctica

El progrés de l’Exterior a l’Interior de la formació veritable en Tai-Txi comença des del primer exercici. És un error treballar i reforçar primer només la part externa amb l’esperança de treballar més endavant la part interna.

Malauradament, quan el Tai-Txi s’ensenya i s’aprèn principalment amb la finalitat de “guarir” o sota el concepte de “salut” (amb èmfasi a les condicions suaus, agradables externament i que requereixen poc esforç per part del practicant) o donant massa importància en la part marcial (Quan) o d’autodefensa (que, si bé requereix esforç, s’enforteix l’estructura del cos i la personalitat, també provoca inevitablement la construcció de l’ego extern), la dependència i la vinculació amb el cos s’incrementa i, en canvi, l’influencia de la petita veu interna i la seva aspiració innata natural cap al més Profund, disminueix. Per tant, tot això, obstrueix, encara més, l’estreta porta cap al vertader progrés intern.

L’avanç cap al llindar intern depèn de la intensitat de l’esforç, la puresa del motiu i l’ajuda proporcionada pel professor. Aquests són els 3 factors que irremeiablement condueixen cap al desenvolupament profund. La intensitat de l’esforç provoca el canvi a un nivell profund que, per desgràcia, també estimula el creixement de l’ego, sovint en un nivell subconscient. Només la puresa del motiu assegurarà el creixement interior que enforteix i consolida el domini del Veritable Ésser i no del fals Ego, que si es deixa créixer, aturarà tot el procés intern.

Només en la mesura en què s’han purificat i comprès els motius interns propis, seran aquests que et faran veure més clars els motius dels qui t’envolten.

Fins que aquest moment de comprensió no sorgeixi, prova de veure als altres d’una manera positiva o l’ego s’atrinxerarà col·locant-te a tu mateix/a en una posició més alta del que realment ets. De la mateixa manera, col·locaràs als que t’envolten en una situació inferior i aquest serà el senyal més evident del creixement de l’ego.

Preparació superficial · Inici del treball intern en Qi gong i Tai- Txi · 1er nivell de treball

Perquè la pràctica realitzada en Qi gong o Tai-Txi pugui començar a connectar el cos i la ment (superficial) en un inici, cal realitzar un treball intern. Aquest treball intern serà el que de veritat ens portarà, en un primer moment, a millorar la nostra salut. Aquest 1er nivell intern de treball és el que realitzem en el Curs Trimestral de Qi gong (Txi kung) per a la salut. Pots consultar-ho aquí

Aquest treball intern cal iniciar-lo des del principi de la pràctica, especialment en la direcció de desentumir i d’eliminar la “doble contracció” muscular (musculatura contracturada de manera permanent)  en certes parts del cos. En aquesta fase, el treball intern es dirigeix a despertar, connectar i refinar els sensors interns de posició espaial i els sensors musculars de contracció i relaxament. Aquests sensors són els més fàcilment accessibles des de la ment superficial.

La ment superficial és aquella part de la ment connectada als 5 sentits externs (vista, oïda, gust, olfacte i tacte) i que rep els estímuls externs.

Tal i com comenta en Patrick Kelly:

El que seria ideal en créixer, és que les persones entrenessin la Ment Superficial d’una manera equilibrada per a les capacitats mentals, emocionals i habilitats motrius i que aquesta ment estigués connectada amb el funcionament del cervell físic. D’aquesta manera, aquestes capacitats, es podrien desenvolupar de manera satisfactòria per a la vida quotidiana. Malauradament, en la pràctica, aquest procés no se sol fer ni perfeccionar.

La formació en Tai-Txi, començant pel moviment, requereix un període inicial de temps per aprendre els exercicis de forma externa, al mateix temps que es desenvolupa la capacitat de moviment suau amb calma i tranquil·litat.

Per aquells a qui la vida ha endurit, també és necessari treure la doble-contracció (músculs contrets de manera inconscient els uns contra els altres), producte de les tensions físiques, emocionals i mentals, i que proporcionen un cert sentit de protecció contra les pressions del món en el qual vivim i en la vida quotidiana.

Aquest nivell de formació també allibera bloquejos en els canals de l’energia, el que permet un flux i una circulació més natural dins del cos d’aquesta energia.

Aquest treball, amb el temps, porta beneficis positius com ara la curació de mals menors i la prevenció de més malalties i lesions.

Per tant, abans que el cervell del cos pugui estar al servei de la Ment Profunda, el control del cos també s’ha d’harmonitzar i unificar.

Totes les etapes se superposen però, en aquest nivell de formació, es desenvolupa un cert coneixement dels 2 sensors interns més fàcilment accessibles per a la Ment Superficial: sensors de posició de les articulacions i sensors musculars dels estats simples de contracció i relaxament. El resultat és l’execució de moviments extremadament precisos en provar d’eliminar la doble contracció.

Mentre dura l’entrenament d’aquests dos sensors i es manté la idea d’aprofundir, si l’instructor posa un exemple correcte, serà llavors que el rastre de la Ment Profunda començarà a aparèixer.

A mesura que la concentració automàtica en els cinc sentits externs es desvaneix, la consciència pot tornar-se a centrar en aquests 2 sentits interns: sensors de posició i sensors musculars. Contracció i relaxament.

Quan s’arriba a aquesta fase és quan les persones realment comencen a practicar Tai-Txi i s’hi arriba, com explicava el Mestre Huang, després de 4 a 10 anys de pràctica raonable. 

www.patrickkellytaiji.com

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *