Qi gong Chi kung beneficis salut

Què és el Qi gong o Txi-Kung (Chi-kung)?

El Qi Gong (ho pronunciem Txi-Kung) és una tècnica mil·lenària pròpia de la Medicina Tradicional Xinesa (MTC) orientada a treballar i a potenciar l’energia vital i la salut física del nostre cos, ment i esperit.

El significat de la paraula xinesa Qi o Txi, no té una traducció o paraula exacta que la defineixi a cap llengua occidental. Però, a nivell conceptua,l el què més s’hi aproparia seria “energia vital”. Gong, per la seva banda, es referiria al “treball”. Llavors el Qi gong es refereix al treball (Gong) amb l’energia vital (Qi) que circula pel nostre organisme.

D’aquesta manera, el Qi gong és la disciplina que permet nodrir i desenvolupar el Qi o energia vital que circula pel nostre organisme a través d’entrenar la ment i el cos.

La MTX (Medicina Tradicional Xinesa) comprèn  diferents branques, com són la Dietètica, la Farmacopea,  l’Acupuntura, la Tuina (massatges) i, també, el Qi gong.MTC-medicinatradicionalxinesa

Una de les finalitats recollida en la MTX és la de mantenir-nos saludables en aquesta interrelació entre cos, ment i emocions. També contempla una vessant més espiritual que consisteix en refinar l’energia més primària o Jing (Essència), passant pel Qi fins a transformar-la en energia més subtil o Shen (Esperit).

El terme Qi gong és relativament recent. Es comença a utilitzar a partir de l’any 1950, tot i que es coneix l’existència d’aquesta pràctica des de fa aproximadament 3000 anys.

El Qi gong engloba diferents sistemes de pràctica: Tai Txi, Luohan Qi gong, Yi Quan, etc. El més conegut a Occident és el Tai-Txi. En un altre post parlem més extensament de les diferències entre Qi gong i Tai Chi.

 

En què consisteix la pràctica del Qi gong?

La pràctica del Qi gong es centra en exercicis senzills, estàtics i dinàmics, que, acompanyats per la respiració, ajuden a mobilitzar el nostre Qi (energia). Aquesta pràctica, en aquest sentit, permet despertar la nostra percepció de forma gradual i així podem harmonitzar el cos, la ment, les emocions i l’esperit.

Com hem dit, els exercicis de Qi gong es basen en  tècniques de control i mobilització del Qi (Energia). A partir de la pràctica de diferents postures, exercicis  de respiració,  moviments i exercicis de concentració, l’objectiu és mobilitzar l’energia interna per millorar el nostre estat de salut física, mental i emocional: equilibrar i harmonitzar la relació entre el cos i la ment.

Independentment de la forma “externa” que es realitzi i, de manera simultània a la seva pràctica i memorització, per obtenir un resultat real i beneficiós tant per la salut com per altres aspectes d’evolució interna, cal anar treballant els aspectes interns de manera simultània a la forma externa. Aquests aspectes interns estan relacionats amb connectar el cos amb la ment i, en etapes més avançades, la ment amb l’esperit. Alguns d’aquests aspectes de treball intern i de la connexió cos-ment són:

Biomecànica del cos, sensors interns de posició espaial, sensors musculars, l’arrelament, l’alineació corporal i la connexió interna.

Si no es treballen aquests aspectes interns al mateix temps que es treballa la “forma” externa, amb el pas del temps s’esdevé que es realitzen unes coreografies de la “forma” molt “boniques” externament, però buides de contingut. El cos queda desconnectat de la ment.

 

 

Bibliografia.

Kelly, P. www.patrickkellytaiji.com

Mejía Jiménez, M.   Gigong, una herramienta adicional en la Medicina Tradicional China     Facultad de Medicina de Bogotá. 2012

Vilà, J. Curso de Qigong I. Teoria y práctica. Editorial Alas. Barcelona 2014

Vilà, J. Curso de Qigong II. Teoria y práctica. Editorial Alas. Barcelona 2015

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *