Què és el Focusing?

El Focusing és un mètode que es basa en posar atenció plena al procés vivencial (experiencing), l’ara i aquí, d’una manera amable, profunda i amb una actitud d’acceptació en el que està succeint en el moment present. Aquesta atenció plena i presència sostinguda al propi cos permetrà poder assignar i donar-hi un significat corporalment sentit al propi procés vivencial. 

L’objectiu principal del focusing és permetre a la persona entrar en contacte amb la saviesa interna del seu cos, fer-la present i conscient, escoltar-la, acceptar-la, donar-li un significat i permetre que es deplegui. I, de la mateixa manera, posar atenció en la seva interacció amb l’entorn (experiencing). Durant el procés d’enfocament corporal, la persona pot prendre consciència i percebre la sensació global del seu cos (sensació sentida o felt sense) en relació a les seves emocions.

El focusing, en definitiva, permet ensenyar el procés de canvi i desenvolupament personal a través de la connexió amb la consciència corporal.

“El Focusing et farà capaç de trobar i canviar la teva vida allà on està bloquejada, oprimida, tancada, detinguda”. Eugène Gendlin

 

 

D’on prové el focusing?

Aquest mètode va ser desenvolupat el 1960 pel psicòleg i psicoterapeuta humanista i filòsof experiencial Eugène Gendlin

Gendlin és Doctor en Psicologia i Filosofia por la Universidad de Chicago. Nascut a Viena el 1926 va emigrar als EEUU i fou col·laborador durant 12 anys de Carl Rogers. Tots dos van estar investigant centenars de gravacions dels processos terapèutics dels pacients que acabaven amb èxit les seves teràpies.

Eugene Gendlin va desenvolupar el Focusing l’any 1960. Després d’analitzar totes aquestes gravacions, va adonar-se que l’èxit de la teràpia depenia de la consciència corporal de la persona. El fet era que quan la persona era capaç de posar-se en contacte amb les seva experiència interna i la seva consciència corporal, obtenia millores visibles i reals.

L’any 1978 Gendlin escriu el llibre Focusing on descriu el mètode com un procés de 6 passos. El 1996 va publicar Focusing-oriented psychotherapy. A manual of the experiential method, a on mostra com integrar el Focusing a qualsevol procés de psicoteràpia.

Gendlin va desenvolupar el Focusing com un mètode pràctic que posa en relleu les fases del procés vivencial i experiencial. El Focusing tracta sobre l’origen del significat, no com quelcom donat per la realitat, si no, més aviat, com quelcom donat per l’experiència individual.

 

Hi ha alguna relació entre el focusing i la vida quotidiana?

Aquesta explicació prèvia que pot semblar molt genèrica i difusa, ara mirarem de relacionar-ho amb la nostra vida quotidiana.

Sempre que la persona interacciona amb el seu entorn físic i emocional es genera, de manera natural, un flux constant d’intercanvi d’informació entre un mateix i el seu entorn. A això que hem explicat, Gendlin ho anomena experiencing

 

Sovint la majoria d’aquesta informació es gestiona per sota del nostre llindar de consciència i només n’aflora a la ment ordinària una petita part a través de generar una sèrie de reaccions en forma de sensacions corporals-físiques i posteriorment emocionals.

 

Aquestes sensacions corporals-fisiques-emocionals, es poden percebre en el cos com una sensació corporal global de la situació o esdeveniment. Gendlin anomena a això felt-sense o sensació sentida.

Posem un exemple del felt-sense o sensació sentida. Imagina’t que et trobes amb una amistat que fa temps que no veus i que et fa il·lusió tornar a veure. Et trobes, et saludes i parles de coses d’ara i d’abans. La trobada va molt bé i és satisfactòria i probablement, la globalitat d’aquesta trobada et generarà una “sensació” que al principi no podràs descriure amb claredat, i que si hi poses atenció pot ser que s’assembli a una sensació de confort, com aquell confort que tens quan t’asseus en un sofà tou on pots descansar perquè el teu cos s’hi adapta. Aquesta “sensació” global seria el felt-sense.

 

En què consisteix practicar focusing?

Hi ha 3 possibles maneres de practicar focusing:

Sessions individuals (1 to 1):

  • En aquest cas hi ha l’acompanyant o facilitador del procés de focusing i la persona que enfoca (focuser o client), que enfoca el seu procés experiencial intern. 

Sessions grupals:

  • En aquest cas l’acompanyant o facilitador del procés, facilita la sessió a un grup de persones, on cadascuna seguint les indicacions del facilitador, enfoca individualment el seu procés experiencial intern.

Autofocusing:

  • Aplicant-te el procés tu mateix, on hauràs de fer els 2 papers alhora el de focuser i el d’acompanyant, és a dir, hauràs d’enfocar i ser conscient del teu propi procés experiencial intern i alhora acompanyar-te a tu mateix/a en aquest procés.

 

Practicar focusing et permet millorar l’atenció al cos i també facilita la gestió de les teves emocions. T’activarà un procés intern d’auto-sanació emocional corporalment orientat.

El focusing és un mètode que permet a la ment ordinària assabentar-se i prendre consciència del que el cos ja sap, és a dir, per met a la ment ordinària accedir a la saviesa interna del teu cos.

El procés d’acompanyament en Focusing en 6 passos

Focusing 6 pasos

Bibliografia

Web del IEFCA, Instituto Español de Focusing Carlos Alemany www.focusing.es

Web IIF Instituto Internacional de Focusing www.focusing.org

Web Tomeu Barceló www.tomeubarcelo.es

Weisser-Cornell, Ann www.focusingresources.org

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *